sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Pakkoko sinun on jääräpäisesti yrittää pysytellä Lopella asukkaana?

Kysyi vammaispalvelua hoitava virkamies jokin aika sitten.

Ei ole pakko, varsinkaan nyt kun on osoittautunut että yhteistyö kunnan kanssa on estynyt ja hyvin alkaneet suunnitelmat jääneet toteutumatta. 

Puoleltani olin valmis neuvottelemaan ja etsimään kaikkia osapuolia parhaiten palvelevia ratkaisuja. Neuvottelut ovat jääneet varsin yksipuolisiksi. Ehdotukseni, esitykseni, perusteellisesti harkitsemani toimenpiteet, yhteydenotot, yhteydenottopyynnöt, selvityspyynnöt, avunpyynnöt ja jopa hätähuudot tilanteen mutkistuttua ovat jääneet huomiotta. Sähköposteihin ei vastata, niitten sisällöt jätetään huomiotta, toimittamani asiakirjat joko jätetään lukematta tai niitten sisällöt kyseenalaistetaan ja tyrmätään.

Niin kauan jaksoin hyvin edistää asiaani, kun pystyin pitämään kiinni päätöksestäni olla ottamatta yhteyttä kunnan sosiaalitoimen vammaispalveluun. Tästä keskustelin asiaani kanssani ja puolestani hoitaneen Sakari Solasaaren kanssa, joka hyväntahtoisesti oli pyrkinyt ja onnistunutkin järjestämään ilmeisen hyvältä näyttävän asumisratkaisun Lopen kunnan alueelta.  Sitä edelsi puolentoista vuoden asunnottomuus  sen jälkeen, kun Lahden Talot Oy paikallislehdenkin uutisoinnin mukaan ”jätti invalidin toistamiseen asunnottomaksi asunnon terveyshaittojen takia”.

Keskityin edistämään yritystoimintani vireyttämisen uudella paikkakunnalla ajatuksella siten rahoittaa tarvitsemani avut. Kuten olen aiemmin kirjannut, on tähän ansiokkaasti ohjannut ja kanssani tilanteita kartoittanut ja käytännössäkin pyrkinyt edistämään kunnan kehittämispäällikkö Jyrki Käki sekä Uusyrityskeskuksen Jukka Pötry Riihimäellä, kiitos heille!

Taantuma, lama ja ilmeisesti yleinen ilmapiiri, joka pyrkii enempi ruokkimaan kurjuutta kuin etsimään ratkaisuja, osoittautui esteeksi. Senkin olin valmis ylittämään tarjoamalla yritykseni Photo Tapani Tuominen palveluja kunnalle korvauksetta ajatuksella, että työni saattaa pohjustaa tulevia, taloudellisesti parempia aikoja, joita kuitenkin toiveikkaasti odotetaan.

Tilanteet muuttuivat vastaisiksi ja koettelivat vointiani ja rajallinen toimintakykyni ei mahdollistanut omatoimista selviytymistä, kuten olin toivonut.  Niinpä minua kehotettiin, osin myönteisesti painostettiinkin, esittämään aiemmassa asuinkunnassani myönnettyjen tukitoimien aktivoimista Lopella. Edeltävissä teksteissä olen todennutkin, että ensin asiaa hoitanut Irene Piipponen antoi ymmärtää ja tammikuisen 2014 ymmärrykseni ohjasin tiedoksi myös Sosiaali- ja terveysministeriön taholle, että Lopen kunta näköjään kunnioittaa ihmistä, vammaistakin ja noudattaa voimassa olevaa lainsäädäntöä.  Mutta …

Toiveissa oli myöskin, että Päijäthämäläinen Tikutus-projekti, jossa olen ollut yhteistyökumppanina, saisi jatkoa ja voisi laajentua Kanta-Hämeeseen ja vielä siten, että aloittamani paikallinen Pikku-Tikutus voisi osoittaa, että pienelläkin panostuksella voi saada hyvää aikaan. Lopen kunnan arveltiin voivan olla ”mallikunta” … hmm. Tätä ilmeisesti olin jäänyt syksyllä odottaman ”jääräpäisesti” … Kunnanjohtajalle osoittamassani postissa mainitun tapaamisen 18.12.2014 jälkeen sain kuitenkin tiedon, että Tikutus-hankkeen jatkorahoitus on vastatuulessa eikä ilmeisesti toistaiseksi saa jatkoa.

Miksi siis enää pyrkiä pysyttelemään Lopen kunnan asukkaana?  

Mietteissäni olen ja joutunut toistuvasti ihmettelemään, millaisin perustein kunnat voivat jättää noudattamatta lakeja tai miten ihmeessä erityisesti sosiaalitoimeen valikoituu virkoihin henkilöitä, joilla on kyky kohdella asiakasta epäasiallisesti, jopa julmasti. Jossain koulutuksessa tai työnohjauksessako ohjataan toimimaan siten, että asiakas syyllistetään, asiakasta kyykytetään, jätetään heitteille, tehdään lain vastaisia kielteisiä päätöksiä hatarin perustein tai perustellen esimerkiksi toteamuksin: ”nähdäkseni, mielestäni, olen katsonut, olemme katsoneet ettet ole oikeutettu …” tai että ”turvallisuuden takaaminen ei ole vammaispalvelujen myöntämisen peruste” … tai kuten nyt ”asunnottomuus on este myönnettyjen avustajatuntien toteuttamiselle sekä palveluasumisen järjestämiselle”...?

Kelan virkailija lupasi, kuten totesin, rukoilla puolestani. Lopella ei luvattu rukoilla, vaan toimeentulotukea hoitava taho totesi, että ”ohjaamme asiakkaat ottamaan yhteyttä seurakunnan diakoniatyöntekijöihin” myös taloudellisen avun saamiseksi.

Nyt kun pyrin saamaan tukea löytämään vaikkapa turvakotipaikan asunnottomuuden ajaksi, ei löytynyt tietoa, onko sellaista ollenkaan tai mistä sitä tietoa voi etsiä. Sen sijaan ohjattiin siis soittamaan hätäkeskusnumeroon 112. Näinkö täyttyy lain edellytys ohjata ja opastaa asiakasta?

Väistämättä tulevat mieleen vuodet ja vuosikymmenet taaksepäin. Tänä vuonna tulee kuluneeksi kaksikymmentä vuotta siitä, kun jouduin turvautumaan silloisen kotikuntani sosiaalitoimen apuun. Kärjistyneen perhetilanteen takia asuin kolmesti turvakodissa, jonka aikana sain viranomaisilta oikeanlaista tukea ja apua sekä avustettiin käytännön toimin turvaamaan sekä minun että silloin jo aikuistuneitten ja aikuistuvien lasteni hyvinvointi.  Joitten lasten tilanteeseen olin saanut aiemmin asiantuntevaa, inhimillistä ja toimivaa tukea. Puolisoni sairastuttua ja jouduttua sairaalahoitoon jäin huolehtimaan yksin kolmesta alle neljävuotiaasta, joista nuorin oli muutaman kuukauden ikäinen. Silloinen tapa oli ottaa huostaan lapset vaikkapa tilapäisesti, mutta neuvotellen päästiin ratkaisuun, joka mahdollisti lasten kotona olemisen lisäksi oman työssäkäyntini ja jaksamiseni. Se oli silloin…


Tosin tilanne kylläkin käännettiin nerokkaasti minua vastaan sekin. Siitä olen kirjoittanut toisaalla, enkä tiedä onko tarpeen herätellä nukkuvaa karhua.